Het begeleidingstraject

De werkwijze die hier wordt beschreven, is gebaseerd op een individueel begeleidingstraject. De basis van ieder traject is samen plezier maken en de interactie aangaan. Wanneer een kind plezier heeft, komt het in een flow. Dat betekent dat het kind zichzelf is en vertrouwen heeft in zichzelf. Het kind voelt zich veilig en daardoor durft het kind nieuwe stappen te maken. 

 

Het onderstaande traject kan ook vertaald worden naar een begeleidingstraject gericht op de ontwikkeling van een groep. Voor een groepstraject heb ik geen vaste werkwijze bepaald, omdat dit ook afhankelijk is van het soort groep, de groepsgrootte, de momenten waarop er begeleiding kan plaatsvinden en de hulpvraag van de groep. Voor mogelijkheden voor zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding en de daarbij horende tarieven mag er altijd vrijblijvend contact worden opgenomen met Kinderpraktijk 100% Ikke.

Om een goed beeld te krijgen van de hulpvraag van jou als ouder/ opvoeder, vind ik het belangrijk om eerst een kennismakingsgesprek te plannen met de ouder(s) en eventueel met jouw kind. Wanneer jouw kind namelijk in staat is om zelf aan te geven waar het graag hulp bij zou willen hebben, is het belangrijk om deze hulpvraag mee te nemen in het geheel. Nadat we samen hebben besloten om al dan niet door te gaan naar aanleiding van de hulpvraag, wordt er een intakegesprek gepland. Het is dan de bedoeling dat er een intakeformulier wordt ingevuld. 

Tijdens het intakegesprek wordt het intakeformulier verder besproken. Daarnaast is er ruimte om je verhaal te doen over de ontwikkeling van jouw kind. Wanneer uit het kennismakingsgesprek naar voren is gekomen dat het van belang is om ook het kind zijn of haar verhaal te laten doen, wordt hier een moment voor gepland. Ik ga dan op speelse wijze samen met jouw kind op zoek naar waar het even iets minder lekker loopt. Hierbij maak ik gebruik van spel, tekeningen en gesprekstechnieken.

Naar aanleiding van de intake maak ik een begeleidingsplan. Dit begeleidingsplan bespreek ik samen met jullie als ouders en wanneer dit wenselijk is, met jullie kind. Naar aanleiding hiervan wordt het begeleidingsplan aangepast en/ of ondertekend.

Hierna wordt er gestart met het begeleidingstraject. Het begeleidingstraject wordt in samenspraak met jullie als ouders en jullie kind vormgegeven (denk hierbij aan op welke momenten de begeleiding zal plaatsvinden, hoe vaak de begeleiding zal plaatsvinden en hoelang de begeleiding zal duren). Daarnaast denken we samen na over de inhoud van de begeleiding. Hierbij wordt er ook gekeken naar wat passend is voor de interesses en mogelijkheden van het kind. Tijdens de eerste sessies staat het creëren van vertrouwen en veiligheid centraal, want een kind komt pas tot ontwikkeling als het kind zich fijn voelt. 

Na 4-6 sessies vindt er een oudergesprek plaats waarin de voortgang van de begeleiding wordt besproken. Tijdens dit gesprek is er ook ruimte voor tips en adviezen voor jullie als ouders, zodat jullie je kind zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Wanneer jullie kind voldoende gegroeid is om op eigen kracht weer verder te gaan, wordt het begeleidingstraject afgesloten met een eindgesprek en een eindverslag.